Over Grafhorst

Grafhorst is van oudsher een vissersplaats geweest. Men leefde van de visserij en van het riet. Dit was de voornaamste bron van inkomsten. Nadat de afsluitdijk er kwam, is de visserij verdwenen.

Grafhorst hoort als kern bij de gemeente Kampen, wat midden in de IJsseldelta ligt. Tegenwoordig wonen er rond de 1050 mensen in het dorp.

Sinds 1333 heeft de toenmalige bisschop van Utrecht Jan van Diest stadsrechten aan het dorp toegekend waardoor deze in die tijd bijzondere privileges en rechten kregen.

Het stadje ligt aan het Ganzendiep, wat een zijtak is van de IJssel, zo rond de 9 kilometer lang.

Vanaf de IJssel is het Ganzendiep afgesloten door middel van de Ganzensluis. Als je het Ganzendiep afvaart kom je halverwege bij een splitsing uit waar de Goot verder gaat richting het Zwartemeer, Zwartewater, en van daaruit kun je verder de kop van Overijssel in. Het Ganzendiep zelf mond uit op het Zwartemeer. Het Ganzendiep is een bijzonder mooi stuk Nederlands natuur, rijk aan watervogels, riet en veel rust.

Midden in het dorp is een speciale zwemplek gemaakt bij het Ganzendiep voor de jeugd die hier in de zomer fantastisch kan recreëren. Hetzij door te zwemmen, te varen of te vissen. Midden in de kern ligt een kunstgrasveld voorde jeugd waar deze naar hartenlust kunnen voetballen of samen zijn. 2x per jaar wordt er een voetbalavond of een volleybalavond georganiseerd voor alle mensen uit het dorp. Met oud en nieuw word er traditioneel met melkbussen het oude jaar afgesloten en het nieuwe jaar ingeluid.

Aangrenzend buiten het dorp ligt het boeren gebied “de Halingen” waar in de winter een gedeelte onder water wordt gezet door IJsclub De Hoop, en mocht de vorst komen kan daar naar hartenlust geschaatst worden. Soms vriest ook het Ganzendiep dicht, dan wordt er op het Ganzendiep een baan klaargemaakt door de ijsclub om op te schaatsen.

Het stadje is tevens het startpunt van diverse wandelroutes in de IJsseldelta om van de mooie natuur in de omgeving te genieten. Ook kun je vanuit Grafhorst een rondje met de fiets over Kampereiland via de pont over het Ganzendiep de Mandjeswaard op en zo weer over de Kamperzeedijk naar Garfhorst terug fietsen. Op https://www.ontdekdeijsseldelta.nl/Fietsen/Fietsroutes/Fietsroutes-langs-Kamper-kernen/ staat de fietsroute door en langs Grafhorst. Ook zijn er op www.ontdekijsseldelta.nl diverse andere fietsroutes te vinden door de schitterende natuur in de IJsseldelta.

Grafhorst telt 1 basisschool, nl. School met de Bijbel het “Visnet”. Tevens staan er 3 kerken in het stadje, waarvan 2 in actieve dienst, Hersteld Hervormde gemeente en de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland.

Op de 2e dinsdag in Oktober wordt de “Biestemarkt” gehouden. Vroeger was dit een veemarkt, maar sinds geruime tijd is er geen vee meer op de markt te bekennen. Tegenwoordig is het een braderie/dorpsfeest waar men als familie elkaar weer opzoekt voor een gezellige tijd samen.